Gradonačelnici i načelnici Vukovarsko-srijemske županije predvođeni županom Božom Galićem te suradnicima i direktorom tvrtke EKO-SUSTAV d.o.o., Ivanom Bosančićem posjetili su pokrajinu Baden-Württemberg. U pratnji delegacije VSŽ za vrijeme boravka u Njemačkoj bio je Generali konzul, Ante Cicvarić te vice konzul Ivan Sablić.

Edukativni posjet jedna je od aktivnosti provedbe EU Strategije za dunavsku regiju u kojoj se predviđa suradnja između regija podunavskog sliva u cilju prijenosa znanja i razmjene iskustava. Ovaj posjet uvršten je i u službeni program rada Mješovite komisije Republike Hrvatske i Baden-Württemerga za 2013. godinu.

Delegacija Vukovarsko-srijemske županije (VSŽ) boravila je u službenom posjetu Baden-Württembergu 18. i 19. ožujka na poziv ministra Franza Unterstellera, Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike s kojim već ostvaruje suradnju kroz potpisani Sporazum o suradnji, a u okviru kojeg će se provoditi projekt „Analiza potencijala obnovljivih izvora energije u VSŽ“. Osim toga suradnja se realizirala kroz jednomjesečni boravak dva djelatnika na stručnom usavršavanju u predmetnom Ministarstvu, i to Ivane Ćurković koja je sredinom 2012. boravila u ministarstvu te djelatnika EKO-SUSTAVA d.o.o. Mihajla Nagy, dipl.iur. koji je tijekom svog boravka sudjelovao u pripremi i organizaciji posjeta delegacije VSŽ Baden-Württembergu.

U okviru programa boravka delegacija VSŽ upoznata je s temom gospodarenja otpadom kao osnove za inovativno upravljanje otpadom te je imala priliku upoznati se s radom i razgledati deponiju i centar za reciklažu Burghof u okrugu Ludwigsburg. Nadalje, upriličen je i posjet toplani na drvnu biomasu u Ludwigsburg-Kornwestheimu. Predstavnici Udruženja općina za obradu otpadnih voda Oberes Filstal u mjestu Deggingen upoznali su predstavnike VSŽ sa stanjem otpadnih voda u Baden-Württembergu te okrugu Göppingen kao i s  modelom međuopćinske suradnje u okviru ovog Udruženja. Potom je organiziran obilazak pročistača otpadnih voda. Pozivajući se na sinergijske efekte predstavnik Ministarstva za prostorno planiranje predstavio je u ovom kontekstu pilot projekt polaganja optičkih kablova u kanalizacijske cijevi.

Direktor EKO-SUSTAVA d.o.o.  Ivan Bosančić ovom je prilikom predstavio projektni prijedlog osnivanja Centra za obnovljive izvore energije u Vukovarsko-srijemskoj županiji kojeg Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike Baden-Württemberga namjerava podržati te pomoći oko realizacije istog. Neupitan je bio i dogovor oko nastavka ali i proširenja započete suradnje između naše dvije regije.