Povodom Poziva Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja na dostavu projektnih prijedloga ‘Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja (objavljen 22.11.2016. te zatvoren  20.02.2017. godine.) , u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”Vukovarsko-srijemska županija, kao prijavitelj i osnivač škola, u suradnji sa tvrtkom Eko-sustav d.o.o.  i upravnim odjelom za obrazovanje, sport, mlade i demografiju prijavila je 6 škola i sportsku dvoranu  sa područja VSŽ.

            Riječ je o obnovi škola za koju je u 2016. godini Vukovarsko-srijemska županija  putem tvrtke Eko-sustav d.o.o. i Upravnog odjela za obrazovanje, sport, mlade i demografiju sudjelovala u projektu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost: PILOT PROJEKT – Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja.

U 2017. godini odobrene su prijave prema Pozivu na dostavu projektnih prijedloga za Energetsku  obnovu  zgrada  i  korištenje  obnovljivih izvora  energije  u  javnim  ustanovama  koje  obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, tj. za izvođenje radova na energetskoj obnovi škola za koje je pripremljena projektna dokumentacija i koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe navedenih mjera. Početak provedbe projekta planiran je u drugoj polovici 2017. godine.

Škole koje su odobrene za energetsku obnovu u 2017. godini su slijedeće:

1. Područna škola  Srijemske Laze,

2. Zgrada i dvorana OŠ Mitnica, Vukovar,

3. Područna škola  Antin,

4. Zgrada i dvorana OŠ “Zrinskih” Nuštar,

5. OŠ Dragutina Tadijanovića ,Vukovar,

6. Područna škola Tompojevci,

7. Sportska dvorana “Lenije”, Vinkovci.

Ukupna vrijednost projekta je 24.097.906,71 kn.

Iznos dodjeljenih bespovratnih sredstava je 11.594.608,95 kn .

Vukovarsko-srijemska županija sufinancira razliku do ukupne vrijednosti projekta.