Vukovarsko – srijemski župan Božo Galić, sa svojim suradnicima, primio je 01. kolovoza 2014. godine u Palači Srijem, ministra okoliša, klime i energetike Baden-Württemberg Franza Unterstellera sa suradnicima.

Ova službena posjeta ministra je rezultat dugogodišnje suradnje Vukovarsko – srijemske županije i EKO-SUSTAVA d.o.o. sa njemačkom saveznom pokrajinom Baden-Württemberg.

U studenome 2012. godine potpisano je Pismo namjere o specifičnoj suradnji između Ministarstva okoliša, klime i energetike Baden-Württemberga i Vukovarsko – srijemske županije o zajedničkoj  suradnji i razmjeni iskustava u sklopu Dunavske strategije u području novih tehnologija u zaštiti okoliša i energetici. Kao jedan od aspekata suradnje Ministarstvo okoliša, klime i energetike BadenWürttemberga je financiralo izradu Vodiča za ostvarivanje potencijala obnovljivih izvora energije i decentralizirane kogeneracije na primjeru Vukovarsko-srijemske županije, koji je predstavljen na sastanku i kojega je ministar Franz Untersteller svečano uručio županu Boži Galiću. Vodič je predstavio Konrad Raab iz Odjela za obnovljive izvore energije Ministarstva okoliša, klime i energetike, a izradila ga je Agencija za zaštitu od klimatskih promjena i energiju Savezne zemlje Baden-Württemberg, „Klimaschutz- und Energieagentur Baden-Württemberg GmbH“ (KEA), a izrada Vodiča se oslanjala na informacije sakupljene tijekom posjeta Vukovaru u 2013. godini te na podatke dobivene od EKO-SUSTAVA d.o.o. odnosno županije. Vodič je na pregledan način dao naputke za to kako bi se bogati potencijali obnovljivih izvora energije u Vukovarsko – srijemskoj županiji korak po korak mogli iskoristiti za decentraliziranu kogeneraciju. Direktor EKO-SUSTAVA d.o.o., Vladimir Smolčić i savjetnik direktora, Mihajlo Nagy predstavili su iskustva EKO-SUSTAVA d.o.o.

Također na sastanku koji je održan u maloj županijskoj vijećnici dogovorene su daljnje smjernice o zajedničkoj suradnji u području otpada i dolasku delegacije stručnjaka za otpad Baden – Württemberga u Vukovarsko-srijemsku županiju.

S obzirom kako je Vukovarsko – srijemska županija na svome području pretrpjela velike štete od poplava u svibnju 2014. godine, župan Božo Galić izvijestio je o ukupnim štetama na poplavljenim područjima te je pogledan i film o poplavama u Vukovarsko – srijemskoj županiji. Također, Župan je predstavio i projekt „Višenamjenski kanal Dunav – Sava“, koji će pružati brojne mogućnosti i naglasio je kako je taj projekt od nacionalnog interesa.

Tijekom sastanka vodili su se konstruktivni razgovori o mogućnosti suradnje oko zaštite od poplava te su se razmjenjivala iskustava.

Sastanku su uz župana Galića nazočili zamjenik župana Željko Cirba, pročelnica UO za međunarodnu suradnju i EU poslove Gabrijela Žalac, viša savjetnica-specijalist za međunarodnu suradnju i EU poslove mr.sc. Ivana Arambašić, direktor EKO-sustava d.o.o., Vladimir Smolčić i savjetnik direktora Mihajlo Nagy.

Uz ministara Unterstellera nazočili su voditeljica Odjela za Europu i međunarodnu suradnju Jutta Lück, te suradnici iz Odjela Konrad Raab i Carmen Hawkins, zatim predsjednik Uprave Platforme za nove tehnologije u zaštiti okoliša BW Michael Auer, direktor Platforme za nove tehnologije u zaštiti okoliša BW dr. Hannes Spieth.

U pratnji ministra Unterstellera došao je, i nazočio sastanku, stalni predstavnik Njemačkog veleposlanstva u Hrvatskoj Valentin Gescher.

Ministar Untersteller, u pratnji župana Galića i njihovih suradnika, obišao je Spomen Dom Ovčaru, mjesto masovne grobnice na Ovčari te Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, gdje je položio vijenac i zapalio svijeće za sve poginule u Domovinskom ratu.