U okviru 8. Godišnjeg foruma EU Strategije za Dunavsku regiju (2019 Annual Forum of the European Union Strategy for the Danube Region) koji se održao u Bukureštu, Rumunjska u razdoblju od 27. – 28. lipnja, kojem su prisustvovali preko projekta DANUBE S3 CLUSTER ispred Društva EKO-SUSTAV d.o.o. zaposlenici Društva Mihajlo Nagy i Jasminka Kremer te predstavnici Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije.

Prije konferencije je 25.06. održana radionica “Smart agriculture and one Functional foods – New food products, healthy and nutritionally enriched” sa razvojem projektnih prijedloga, a na dan 26.06. održana radionica za inovacije i transfer tehnologije I&TT.

Za vrijeme 8. Godišnjeg foruma EU Strategije za Dunavsku regiju (2019 Annual Forum of the European Union Strategy for the Danube Region) upriličena je svečanost potpisivanja sporazuma za ulazak novih članica u DTC Mrežu, u organizaciji koordinatora DTC Mreže, Steinbeis-Europa-Zentruma iz Karlsruhea. Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije je nositelj aktivnosti Dunavskog centra za inovacije i transfer tehnologije (DTC),s punim nazivom DTC Slavonija, Baranja i Srijem Entrypoint, a u DTC Mreži se nalazi od 2016. godine, gdje je uključen kao DTC i Društvo EKO-SUSTAV d.o.o.

Na svečanosti je dodijeljena zahvalnica Vukovarsko-srijemskoj županiji za potporu radu DTC Slavonija, Baranja i Srijem, koju je u ime župana Bože Galića, primio ravnatelj Agencije Ilija Cota i tom prilikom izrazio zadovoljstvo dugogodišnjom suradnjom sa Steinbeis-Europa-Zentrumom i sudjelovanjem u DTC Mreži i na taj način doprinosu razvoju Vukovarsko-srijemske županije.

Rad Dunavskog centra za inovacije i transfer tehnologije Slavonija, Baranja i Srijem se bazira na povezivanju sektora istraživanja i razvoja i poduzetnika na području Dunavske regije, kako bi se lokalna znanja plasirala na širim područjima izvan matičnih država.

Osmi godišnji forum se održava kao ključni događaj rumunjskog predsjedanja EUSDR-om 2019. godine, a u okviru rumunjskog predsjedanja Vijećem EU, organiziran je od strane Ministarstva vanjskih poslova, Europske komisije i Dunavskog transnacionalnog programa pod sloganom “Izgradnja kohezij e za zajednički prosperitet u dunavskoj regiji”, pokrivajući teme od posebnog značaja za Dunavsku regiju: Povezanost i regionalna mobilnost, gospodarstvo, ICT, okoliš, turizam, veze između Makroregionalne strategije, ESIF programi i nova kohezijska politika.

Drugi dan Foruma je posvećen kreiranju politike EU nakon 2020., s naglaskom na ulogu DTP-a i glavnih operativnih programa EU-a za regiju.

Republika Hrvatska će preuzeti predsjedanje EU Strategijom za Dunavsku regiju u listopadu 2019. godine.

Društvo EKO-SUSTAV d.o.o. je partner na Interreg projektu DANUBE S3 CLUSTER, više o projektu možete saznati na linku http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/danube-s3-cluster