Na dane 04. i 05. ožujka 2015. godine u prostorijama Tehnološkog Parka Vinkovci d.o.o. (Ulica Vatrogasna 5, Vinkovci) održan je prvi sastanak (set-up meeting) vezano za uspostavu prvog centra za prijenos tehnologija u Vukovarsko-srijemskoj županiji – DTC Vukovar (Danube Transfer Center Vukovar).

DTC Vukovar će biti smješten u prostorijama Tehnološkog Parka Vinkovci, a inicijativa je potekla putem projekta Danube-INCO.NET (http://danube-inco.net/) koji je uspješno pokrenut na dan 02. veljače 2014. godine. (FP7 projekt “Danube-INCO.NET: Unaprijeđenje istraživanja i inovacija u podunavskoj regiji”)

Sastanku su prisustvovali Zamjenik gradonačelnika grada Vinkovaca Ivan Bosančić, direktor  EKO-SUSTAVA d.o.o. Vladimir Smolčić i direktor Tehnološkog Parka Vinkovci d.o.o. Josip Gilja, predstavnici razvojnih agencija Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o., Vura d.o.o., Via d.o.o. te Vukovarsko-srijemske županije, predstavnik Drvnog klastera VSŽ Zvonimir Petrić te predstavnici tvrtki smještenih u Tehnološkom Parku Vinkovci. Kao projektni partner tvrtka EKO-SUSTAV d.o.o. je sa zaposlenikom – Mihajlo Nagy – sudjelovala s Tehnološkim parkom Vinkovci u organizaciji sastanka i planiranju daljnjih aktivnosti i usluga DTC centra, utvrđivanju regionalnih specifičnosti, upoznavanju sa tehnološkim ponudama i zahtjevima vezano za transfer tehnologije u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Koordinator projekta je Centar za socijalne inovacije iz Beća (ZSI – https://www.zsi.at/en/home ) sa 19 projektnih partnera iz podunavske regije i cijele EU.

Kao jedini partner iz Hrvatske u projektu sudjeluje EKO-SUSTAV d.o.o. Vukovarsko-srijemske županije (http://eko-sustav.hr/) uz asistenciju i koordinaciju sa Tehnološkim Parkom Vinkovci d.o.o. i agencijama i uredima Vukovarsko-srijemske županije.

Projektom partneri u konzorciju pokreću aktivnosti vezane za dijalog o politici, analizi istraživanja i inovacija, podršci inicijativama i bavljenje socijalnim izazovima. Cilj projekta je   komplementarnost partnerstva sa kapacitetima da stvarno dopru do različitih zajednica uključenih u istraživanje i inovacije kao i u politici i administraciji.  Danube-INCO.NET je FP7 projekt koordiniran i s podrškom službene EU Strategije za podunavsku regiju (EUSDR) u polju istraživanja i inovacija. Dok se EUSDR odnosi na široko polje prioritetnih područja – PA (od PA 1A „Mobilnost/Vodeni putevi” do PA 11 „Sigurnost“), Danube-INCO.NET projekt se fokusira na dva prioritetna područja: PA 7 „Društvo znanja“ i PA 8 „Konkurentnost“.

EU Strategija za podunavsku regiju želi postići sinergiju i koordinaciju između postojećih politika i inicijativa u podunavskoj regiji – uključujući također istraživanje i inovacije, projekte i programe. Suradnja u ovim poljima igra važnu ulogu u većini prioritetnih područja identificiranih u regiji i razvoju Društva znanja i podršci konkurentnosti poduzeća i predstavlja važne ciljeve.

Na ovoj osnovi je Danube-INCO.NET projekt uspostavljen. Trajanje projekta je 36 mjeseci, za vrijeme kojih su određene različite aktivnosti. Projektom će se osigurati da događaji, publikacije i prijedlozi i smjernice suradnja na istraživanju i inovacijama u podunavskoj regiji dosegnu što širi auditorij koji je zainteresiran i uključen u makro regionalni razvoj podunavske regije.

Projekt je strukturiran u 7 radnih područja:

1)      Upravljanje projektom

2)      Dijalog o politikama

3)      Rješavanje socijalnih izazova (Energetska efikasnost/Bio-ekonomija)

4)      Analitičko dokazivanje u razvoju i inovacijama

5)      Promocija inovativnih društava podunavske regije

6)      Određivanje mehanizama za financiranje podunavske regije

7)      Komunikacija i širenje informacija

To uključuje partnere iz gotovo svih zemalja sudionica EU Strategije za podunavsku regiju:

1)      Austrija (Centar za socijalne inovacije (ZSI) kao koordinator)

2)      Bosna i Hercegovina (Ministarstvo civilnih poslova)

3)      Bugarska (University Ruse)

4)      Republika Hrvatska (EKO-SUSTAV d.o.o. Vukovar)

5)      Njemačka (BUNDESMINISTERIUM FUER BILDUNG UND FORSCHUNG BMBF, DEUTSCHES ZENTRUM FUER LUFT- UND RAUMFAHRT (DLR) i Steinbeis)

6)      Mađarska (RCISD)

7)      Republika Moldova (National Academy of Sciences, CIP)

8)      Rumunjska (Ministry for National Education)

9)      Srbija (Univerzitet Novi Sad i Institut Mihajlo Pupin)

10)  Slovačka(Bratislava Innovation Center)

11)  Slovenija (Ministry for Education, Science and Sports)

12)  Ukrajina (National Academy of Sciences, IMPEER)

Nadalje, dvije međunarodne organizacije (Joint Research Centre IPTS, Central European Initiative) smještene u Španjolskoj i Italiji, također sudjeluju u projektu Danube-INCO.NET.