U Zagrebu je 12.ožujka 2014. godine u organizaciji Poslovnog dnevnika, u suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te uz podršku Ministarstva zaštite okoliša i prirode, po prvi puta održana konferencija CROATIA WASTE EXPO 2014 – Gospodarenje otpadom – Otpad – novi hrvatski gospodarski resurs. Ispred tvrtke Eko-sustav d.o.o. konferenciji je nazočila Tamara Šarić Joševski, dipl.ing.građ., zamjenica direktora.

Održana su brojna predavanja stručnjaka iz ovog područja, kako domaćih tako i stranih tvrtki, te dvije panel diskusije u kojima su isti raspravljali o gorućim problemima ovog sektora kao što su izdvojeno skupljanje korisnih sirovina, obrada otpada-najbolje tehnologije, tržište sirovina, mogućnost energetskog zbrinjavanja ostatka otpada nakon obrade i brojnim drugim temema vezanim uz ovu problematiku.

Zabrinjava činjenica da, za razliku od članica EU koje samo 37 posto komunalnog otpada odlažu na odlagališta (Njemačka, Belgija i Nizozemska tek jedan posto otpada), u Hrvatskoj taj postotak iznosi čak 92 posto. Trebamo maknuti fokus sa odlaganja u korist vrijednih sirovina i energije koju dobivamo kao posljedicu cjelokupnog sustava gospodarenja otpadom koji uključuje sortiranje otpada, mehaničku obradu pa i energane na otpad.

Prema procjenama Agencije za zaštitu okoliša (AZO) Hrvatska bi, iskorištavajući otpad, u desetogodišnjem razdoblju mogla uštedjeti oko pet milijardi kuna. Kad se u obzir uzme podatak da čak 39 posto otpada u Hrvatskoj smatra smatra biorazgradivim otpadom, jasno je kako otpad zapravo predstavlja visokovrijednu, no neiskorištenu sirovinu. U EU postoji 420 elektrana i toplana u kojima se ukupno 20 posto krutog komunalnog otpada pretvara u energiju. Prema Strategiji, i Hrvatska bi do 2018. godine trebala dobiti prvu energanu ovakvog tipa u Zagrebu, a u kasnijoj fazi na još tri lokacije.

Više vezanih vijesti možete pronaći na stranicama http://www.poslovni.hr/hrvatska/hrvatska-jos-ceka-ulazak-u-klub-onih-koji-znaju-gospodariti-otpadom-266200