Konferencija je održana 10. srpnja 2023. godine u Stuttgartu (Njemačka) zajedno sa sastankom radne skupine za inovacije i transfer tehnologije (WG I&TT Workshop)

Konferenciju je organiziralo njemačko Ministarstvo gospodarstva, rada i turizma u suradnji s državnim ministarstvom iz Baden-Württemberga (Njemačka) i uz tvrtku Steinbeis 2i. 

Cilj događaja, organiziranog u okviru Strategije dunavske regije, je bila rasprava o trenutnom stanju suradnje između gospodarskih, političkih i dionika civilnog društva u dunavskoj regiji u kontekstu tekuće transformacije u vezi s ratom u Ukrajina, lanci vrijednosti, klimatske promjene, razvoj cijena energije i nedostatak kvalificiranih radnika. Raspravljalo se o novim mogućnostima i mogućnostima rješenja koja proizlaze iz transnacionalne suradnje u regiji, a također se bavi i trenutnom situacijom u Ukrajini i Republici Moldaviji.

Državni tajnici Florian Hassler i dr. Patrick Rapp iz državnog ministarstva iz Baden-Württemberga su bili domaćini događaja. Na panel raspravi su sudjelovali državni tajnici iz Hrvatske i Slovenije te voditelj europskog odjela u njemačkom Saveznom ministarstvu za gospodarska pitanja i klimatske akcije.

Održala su se tri stručna foruma na teme “Zeleni dogovor – kao prilika za financiranje i poslovanje”, “Izgradnja kapaciteta u okviru Strategije EU za dunavsku regiju” s fokusom na Ukrajinu i Republiku Moldaviju i ” Vanjskotrgovinski forum”.

Na sastanku radne skupine za inovacije i transfer tehnologije (WG I&TT Workshop) su predstavljeni predstojeći Interreg pozivi na dostavu projekata, te je predstavljen trenutni razvoj događaja u polju -inovacije i transfer tehnologije i izloženo je kako se odvija suradnja sa drugim radnim skupinama EU koji čine bitne stupove razvoja gospodarstva u Dunavskoj regiji.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnik Vukovarsko-srijemske županije, uz zaposlenika Društva EKO-SUSTAV-a d.o.o. i predstavnika razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije.