Radionica je održana 29. lipnja 2023. godine u hotelu Lav u Vukovaru u vremenu od 09.00 do 15.00 sati.

Radionicu je organizirala tvrtka Dunavski ured Ulm (Donaubüro gemeinnützige GmbH) iz Ulma, Njemačka uz potporu tvrtke EKO-SUSTAV d.o.o. iz Vukovara.

Prvi dio radionice je namijenjen za upoznavanje sa projektom EEA, za čelnike tijela županije, općina i gradova te čelnike razvojnih i energetskih agencija/tijela, dok je drugi dio bio predviđen za rad sa osobama koje su u navedenim institucijama provodile relevantne projekte.

Dunavski ured Ulm/Neu-Ulm vodi projekt “EEA u Dunavskoj regiji” uz financiranje Državnog ministarstva Baden-Württemberga. Dunavski ured podržavaju dva projektna partnera: Udruga European Energy Award AISBL, koja je odgovorna za europsku provedbu Europske energetske nagrade (eea), i Agencija za zaštitu klime i energiju Baden-Württemberg (KEA), koji provodi promicanje EEA na razini saveznih država.

Predmet ovog Sporazuma o partnerstvu je organizacija suradnje i obveza stranaka u cilju uspješne provedbe transnacionalnog projekta „Europska energetska nagrada u Dunavskoj regiji“ i podrške pilot regijama i odgovornim organizacijama na putu ka budućoj provedbi Europsku energetsku nagradu na najbolji mogući način.

Na radionici se razgovaralo o postavljanju klimatskog i energetskog koncepta te praćenja i poboljšanja gospodarenja energijom. Cilj je predstaviti koncept i mogućnosti primjene „EEA“, a time i instrumenata koji prati jedinice lokalne i regionalne samouprave na putu smanjenja emisije stakleničkih plinova. Ovaj događaj posebno je bio namijenjen gradonačelnicima, relevantnim predstavnicima općina, regionalnim dobavljačima energije i razvojnim agencijama.

Predstavljen je koncept Europske energetske nagrade s fokusom na regionalne izazove i prilike, a predstavnica „EEA“ pilot projekta iz grada Velike gorice pružila je uvid u prve korake, te podijelila praktične savjete. U drugom dijelu radionice raspravljalo se o praktičnim mogućnostima djelovanja, uz poseban naglasak na regionalno važne teme: općinski koncepti i strategije, gospodarenje energijom i vodama, strategija poduzeća, strategija opskrbe te suradnja i komunikacija s industrijom, gospodarstvom i trgovinom.

Radni jezik radionice je bio engleski, na radionici je sudjelovalo 26 sudionika, uz zaposlenike EKO-SUSTAV-a d.o.o., predstavnike razvojnih agencija, gradova i općina te predstavnike Vukovarsko-srijemske županije i Drvnog klastera.

Na dan 30. lipnja 2023. godine EKO-SUSTAV-u d.o.o. je sudjelovao u Hotelu Lav u Vukovaru na izdvojenom sastanku, predstavnici tvrtke Dunavski ured Ulm predstavili su daljnje aspekte suradnje u projektu, te mogućnosti zajedničkog rada i sudjelovanja u energetskim projektima i mogućnosti financiranja projekata.