U Vukovarsko-srijemskoj županiji su od 21.-24. listopada 2014. godine boravili stručnjaci za gospodarenje otpadom iz njemačke pokrajine Baden-Württemberg. Ovaj posjet nastavak je dobre suradnje s Ministarstvom zaštite okoliša, klime i energetike Baden-Württemberga s kojim je Vukovarsko-srijemska županija potpisala Pismo namjere o suradnji u studenom 2012. godine.

Riječ je o stručnjacima iz ministarstva koji se bave komunalnim pitanjima te predstavnicima javnih tvrtki za gospodarenje otpadom iz nekoliko različitih županija predmetne savezne pokrajine. O ovoj problematici raspravljali su s tvrtkom EKO-SUSTAV d.o.o. te Upravnim odjelom za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Vukovarsko-srijemske županije kao i  tvrtkom Komunalac Vukovar, gdje su obišli i deponiju „Petrovačka dola“. Cilj posjete bio je prenijeti znanja i iskustva iz područja gospodarenja otpadom kao i informacije o najnovijim tehnologijama. Kako se Republika Hrvatska ulaskom u Europsku uniju na svim razinama suočava s novom zakonskom regulativom, iskustva zemlje koja u tom području uspješno djeluje već nekoliko desetljeća zasigurno će biti dragocjena i korisna.

Stručnjaci su upoznati s postojećim stanjem i planovima za područje naše županije tako da su na temelju tih informacija i svog dugogodišnjeg iskustva dali svoje viđenje i prijedloge za gospodarenje otpadom u našoj županiji, a što je prezentirano na tematskoj Koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika održanoj 24. listopada 2014. godine u Vukovaru.  Na sjednici su prezentirana dva različita sustava organiziranog sakupljanja otpada, načini na koje se provodi komunikacija s građanima, sustav naplate zbrinjavanja otpada te su dane preporuke za daljnje postupanje u organizaciji sustava gospodarenja otpadom u našoj županiji.