Na dane od 02.-04. lipnja 2014. godine – u Ljubljani (Slovenija) je u organizaciji Općine Nijemci i Udruženja za razvoj NERDA  je održan studijski posjet Ljubljani u sklopu projekta „Zaštita prirode i globalizacija obnovljivih izvora energije – PROGRES“.

Projekt zajednički provode Općina Nijemci u Hrvatskoj i Udruženje za razvoj NERDA u Bosni i Hercegovini sa partnerima koji uključuju tvrtku EKO-SUSTAV d.o.o.

Studijskom posjetu su prisustvovali, zaposlenici tvrtke EKOSUSTAV d.o.o., Mihajlo Nagy, Vedran Kurtušić i Božidar Majpruz, predstavnici razvojne Agencije HRAST iz Vinkovaca, predstavnici Udruženja za razvoj NERDA i načelnici i drugi predstavnici Općina Nijemci, Gračanica i Kalesija koji su partneri na projektu te predstavnici poljoprivrednika iz partnerskih općina.

Studijski posjet se sastojao od Prezentacija rada konzorcija Okoljski center Ljubljana, kojeg sastavlja 5 nevladnih organizacija: Fondacija Umanotera, http://www.umanotera.org/, Inštitut za trajnostni razvoj, http://www.itr.si/, Društvo Focus, http://www.focus.si/, Društvo CIPRA, http://www.cipra.org/sl/cipra/slovenija, Društvo Slovenski E-forum, www.se-f.si, kao i prezentacija rada pojedinačnih članova.

Organiziran je posjet mjestu Letuš, na farmi sa energanom na bioplin od 120KW, također je u Vranskom  omogučen obilazak zgrada i postrojenja Energetika Vransko, solarne elektrane i sistema na biomaso za daljinsko grijanje grada Vransko i omogučen je uvid u funkcioniranje TermaSnovik (http://terme-snovik.si/hr/?home) sa obilaskom i prezentacijom sistema za grijanje na biomasu – drvnu sječku, sistema toplinskih pumpi za dogrijavanje termalnih bazena, i sistema solarnih kolektora.

Zadnjeg dana je organiziran posjet gradskoj vječnici i prezentacija Lokalnog energetskog koncepta Grada Ljubljane.

Detaljne informacije o projektu PROGRES možete naći na ovom linku http://projectprogres.net/wp/en