U prostorijama Općinske vijećnice Nijemci na dan 05.06.2013. godine održan je prvi sastanak projektnih partnera na provedbi projekta PROGRES – zaštita prirode i globalizacija obnovljivih izvora energije. Projekt financira Europska unija u sklopu programa IPA Prekogranična suradnja BiH-Hrvatska, a projekt u Hrvatskoj projekt provode Općina Nijemci, kao nosilac projekta, i partneri regionalna razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije HRAST (http://www.ar-hrast.hr/), Energetski institut Hrvoje Požar (http://www.eihp.hr/) i tvrtka EKO SUSTAV d.o.o.

U Bosni i Hercegovini projekt provode Udruženje za razvoj NERDA (http://www.nerda.ba/), kao nosilac projekta, i partneri Općina Gračanica i Općina Kalesija

Provedba projekta je počela 17. svibnja 2013. godine a trajati će 18 mjeseci. Na jučerašnjem sastanku predstavljeni su svi projektni partneri, podijeljene osnovne informacije o Projektu PROGRES, utvrđena planirana dinamika realizacije i sudjelovanje partnera u realizaciji projekta te je dogovoreno održavanje uvodne konferencije projekta.