U Bratislavi (Slovačka) na dan 02. studenog 2016. godine je u gradskoj vijećnici grada Bratislave održan prijem vezano za održavanje devete Europske konferencije Dunavskih gradova i regija.

Na dane 03. i 04. studenog 2016. godine je održan 5. godišnji forum EU strategije za Dunavsku regiju na kojem je predstavljen DTP – Dunavski transnacionalni program – drugi poziv za podnošenje prijedloga biti će raspisan u siječnju 2016. godine. Održana je Plenarna sjednica – Gospodarenje vodnim resursima, znanje i inovacije u Dunavskoj regiji zajedno sa radionicama vezano za navedenu tematiku.

Ispred društva EKO-SUSTAV d.o.o. kao partnera u projektu su putem Danube-INCO.NET projekta sudjelovali Krešimir Raguž, direktor i Mihajlo Nagy, savjetnik direktora, a ispred Regionalne Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast, Ivan Ambroš, voditelj Odsjeka za regionalni razvoj i strateško planiranje.

U hotelu Sheraton u Bratislavi je 04. studenog organizirano potpisivanje ugovora o pristupanju Dunavskoj mreži za prijenos tehnologija.

Potpisom Memoranduma o razumijevanju sa Steinbeis Innovation gGmbh u Bratislavi, Agencija za razvoj HRAST pristupila je mreži Dunavskih centara za prijenos tehnologija (Danube Transfer Centre Network).

Memorandum o razumijevanju je potpisao direktor Steinbeis Innovation gGmbh ujedno i povjerenik za Europu Ministarstva gospodarstva, rada i stanovanja Baden-Württemberga prof.dr.sc. Norbert Höptner i voditelj Odjela za regionalni razvoj i strateško planiranje Agencije za razvoj HRAST dr.sc. Ivan Ambroš. Svečanom potpisivanju bili su nazočni brojni predstavnici europskih i slovačkih institucija, kao i hrvatskog Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Na inicijativu župana Bože Galića započeta je intenzivnija suradnja Vukovarsko-srijemske županije s Baden-Württembergom u području prijenosa znanja i tehnologija. Tako je županijska tvrtka EKO-SUSTAV d.o.o. 2013. godine potpisala Pismo namjere za pristupanje Dunavskoj mreži za prijenos tehnologije nakon kojeg je uslijedila provedba projekta Danube-INCO.NET.

Nastavak aktivnosti prijenosa znanja i tehnologija osiguran je kroz projekt MADE IN DANUBE – Transnacionalna suradnja s ciljem transformacije znanja u utržive proizvode i usluge za održivo Podunavsko društvo budućnosti. Projekt vrijedan gotovo 2 milijuna eura nedavno je odobren u okviru prvog poziva Interreg Dunavskog transnacionalnog programa, a početak provedbe se očekuje u 2017. godini. Nositelj projekta je Steinbeis-Europa-Zentrum iz Stuttgarta, a jedini partner iz Hrvatske je Agencija za razvoj HRAST iz Vinkovaca.

Trenutno su u mreži Dunavskih centara za prijenos tehnologije pod vodstvom Steinbeis-Europa-Zentrum iz Baden-Württemberga:
Agencija za razvoj VSŽ HRAST (Hrvatska)
Panonska poslovna mreža Győr (Mađarska)
Tehničko sveučilište Cluj-Napoca (Rumunjska)
Politehničko sveučilište Bukurešt (Rumunjska)
Sveučilište Novi Sad (Srbija)
Sveučilište za poljoprivredu Nitra (Slovačka)
a u postupku pristupanja mreži su:
Sveučilište u Mariboru (Slovenija)
Sveučilište Angel Kanchev, Ruse (Bugarska) i
Politehničko sveučilište Odessa (Ukrajina).

Više informacija o projektu Danube-INCO.NET je dostupno na web stranici projekta (http://danube-inco.net/).