Vinkovcima, u petak 12.lipnja 2015. godine je održan seminar na temu kultura kratkih ophodnji (KKO) (brzorastuće vrste poput vrbe, topole, bagrema i dr. u kratkim ophodnjama) za lokalne energetske potrebe u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Seminar se odvijao u okviru IEE SRCplus projekta, a namijenjen je prvenstveno poljoprivrednicima, ali i svim potencijalnim dionicima u lancu. Seminar su vodili djelatnici Energetskog instituta Hrvoje Požar iz Zagreba, uz voditeljicu Željku Fištrek, a sudjelovali su predstavnici EKO-SUSTAVA d.o.o. Vladimir Smolčić, direktor i Mihajlo Nagy kao suorganizatori seminara te predstavnik VSŽ, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić.

KKO su brzorastuće drvenaste vrste poput vrbe, topole, bagrema i dr., čija je namjena proizvodnja sirovine (drvne sječke) za dobivanje obnovljive energije. Uzgoj KKO u Hrvatskoj, ali i u većini zemalja EU,  još je na razini pokusnih nasada, ali se očekuje da će se njihov uzgoj intenzivirati i komercijalizirati u nadolazećim godinama. Kroz sve veće udjele energije iz obnovljivih izvora, EU stvara sve veću potražnju za drvnom biomasom kao izvorom energije. Upravo drvna biomasa iz kultura kratkih ophodnji prepoznata je kao potencijalna sirovina za namirivanje dijela rastućih potreba. Važnost uključivanja poljoprivrednika u uzgoj KKO je prepoznata i u Programu ruralnog razvoja. Upravo zato SRCplus projekt nastoji podijeliti postojeća iskustva s poljoprivrednicima kako bi se upoznali s ovim kulturama na vrijeme i procijenili mogućnosti angažmana u uzgoju KKO, a predstavnicima lokalne zajednice kako bi procijenili mogućnosti iskorištenja KKO u energetske svrhe na razini lokalne zajednice.

Seminar je bio namijenjen prvenstveno poljoprivrednicima, ali i državnim, regionalnim i lokalnim dionicima na području poljoprivrede kao prvi korak u ostvarenju povoljnijih uvjeta za razvoj koncepata KKO.

Ciljevi seminara su bili razmjena iskustava i informacija o:

–          Osnovnim karakteristikama uzgoja kultura kratkih ophodnji

–          Mogućnostima održivog uzgoja plantaža KKO na području Županije

–          Mogućnostima plasmana drvne sječke iz KKO na području Županije

–          Preprekama razvoju KKO i mogućim rješenjima

Za više informacija o SRCplus projektu posjetite internetsku stranicu projekta www.srcplus.eu