Što je energetski certifikat?

Kako bi se utvrdilo postojeće stanje zgrade i mogućnosti za smanjenje potrošnje energije, radi se energetski pregled zgrade. Energetski pregled građevine i energetsko certificiranje zgrade provodi osoba koja ima ovlaštenje Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Rezultat energetskog certificiranja je dokument koji se naziva energetski certifikat, a njime se predočuju energetska svojstva zgrade. Dokument vrijedi deset godina od dana njegova izdavanja i sadrži opće podatke o zgradi, energetski razred zgrade, rok važenja certifikata, podatke o osobi koja je izdala i izradila energetski certifikat, podatke o osobama koje su sudjelovale u izradi energetskog certifikata, oznaku energetskog certifikata, podatke o termotehničkim sustavima, energetske potrebe zgrade, podatke o korištenju obnovljivih izvora energije, prijedlog mjera, detaljnije informacije i objašnjenje sadržaja energetskog certifikata. Društvo Eko-sustav d.o.o. nudi brzu i stručnu izradu energetskih certifikata za obiteljske kuće, zgrade, zgrade javne namjene te izradu certifikata za složene tehničke sustave.

Zašto izrađujemo energetski certifikat?

Energetski pregled i energetski certifikat prvi su korak do uštede novaca, ali i do potencijalnih subvencija poput onih koje dodjeljuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Svjedoci smo svakodnevnog poskupljenja energenata i to u visokim stopama, stoga je briga o potrošnji energenata itekako bitna. Društvo Eko-sustav d.o.o. ne nudi samo obični certifikat već svakom pregledu pristupa sistematično kako bi investitoru pomogla uštedjeti novac i kako bi investitoru pomogla u dobivanju subvencija iz područje energetske učinkovitosti, jer upravo na temelju kvalitetnog i profesionalno odrađenog energetskog pregleda i energetskog certifikata možete dobiti sredstva iz raznih izvora. Drugi glavni razlog zašto se izrađuju energetski certifikati je zakonska obveza. Zakon obvezuje energetsko certificiranje svih novih zgrada, zgrada javne namjene, te postojećih stambenih zgrada.

Energetski certifikati složenih tehničkih sustava

Energetsko certificiranje zgrada sa složenim tehničkim sustavom i zgrada većim od 600 m2, obavezno je sudjelovanje tri ovlaštena energetska certifikatora: građevinske, elektrotehničke i strojarske struke. Budite oprezni ako naručujete energetski certifikat za takvu vrstu zgrade da Vam osoba izda važeći certifikat, odnosno certifikat gdje su u potpisu sva tri inženjera različitih struka (građevinski dio, strojarski dio i elektrotehnički dio). Društvo Eko-sustav d.o.o. udovoljava uvjetima za izdavanje energetskih certifikata zgrada sa složenim tehničkim sustavom, jer u svom timu imamo sva tri ovlaštena inženjera. Ukoliko imate potrebu za izradom složenih energetskih certifikata, na pravom ste mjestu jer kod nas na jednom mjestu dobivate kompletnu uslugu! Kontaktirajte nas i zatražite ponudu za izradu energetskih certifikata sukladno Vašim potrebama.